Do českých hromadných ubytovacích zařízení (HUZ) přijelo v roce 2010 celkem 6,3 milonu zahraničních turistů, což bylo o pět procent více než v předchozím roce. Vyplývá to ze statistik, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Z hlavních zdrojových zemí zaznamenali čeští ubytovatelé nejvyšší nárůst u turistů z Ruska. Těch přijelo v roce 2010 do České republiky celkem 413 tisíc, což bylo o 26,6 procenta více, než v roce 2009. „Je vidět, že krize je na ústupu,“ uvedla ředitelka zahraničního zastoupení agentury CzechTourism v Moskvě Monika Linhartová. „Samozřejmě jsme rádi, že se k nám ruští turisté vracejí a věříme, že budou objevovat krásy Česka i nadále. A to nejen Prahu a Karlovy Vary, ale i ostatní zajímavé destinace.“

Významně přibylo také turistů z USA, kterých do Česka přicestovalo 311 tisíc, což představuje meziroční nárůst o 13,3 procent. Dalším významným růstovým trhem byly tzv. „ostatní asijské země“, z nichž do Česka přijelo v roce 2010 celkem 224 tisíc turistů.

Na rozdíl od Ruska ve Velké Británii krize v outgoingu přetrvává. Za rok 2010 přijelo do Česka 368 tisíc britských turistů, což bylo o 0,9 procenta méně než v roce předchozím. „Tak malý propad považujeme za výrazný úspěch“, uvedl ředitel zahraničního zastoupení agentury CzechTourism v Londýně Jan Mlčák. „Ve Velké Británii přetrvává pokles zájmu o evropské destinace. Na základě dat britského statistického úřadu za období do listopadu 2010 bylo možno očekávat výrazně horší výsledky. Celkově britský outgoing klesl asi o sedm procent. Pokud příjezdy do Česka klesly jen o necelé procento, je to, vzhledem k celkové situaci na trhu, výsledek více než uspokojivý,“ řekl Mlčák.

Nejvíce turistů přicestovalo do České republiky tradičně z Německa – celkem 1,4 miliónu hostů. V meziročním srovnání se však počet příjezdů německých turistů proti roku 2009 snížil o 3,1 procenta. Pokles zaznamenaly statistiky také u turistů z Itálie, kterých přijelo do Česka v roce 2010 o 6,9 procenta méně, než v předchozím roce.

„Počet příjezdů turistů z Itálie negativně ovlivnilo druhé čtvrtletí dopravními problémy letišť na severu země v souvislosti s erupcí islandské sopky Eyjafjallajökull a nepříznivá kombinace státních svátků oblíbených u Italů pro cesty po evropských hlavních městech. Ve třetím čtvrtletí zaznamenala úbytek hlavně Praha, a to díky rostoucímu zájmu o dovolenou v mimopražských regionech. Italové však upřednostňují rodinnou dovolenou, a proto je Itálie stále třetí nejvýznamnější zdrojovou zemí v počtu přenocování“, uvedl ředitel zastoupení agentury CzechTourism v Itálii Luboš Rosenberg.

V první desítce hlavních zdrojových zemí zaznamenaly statistiky meziroční nárůst počtu turistů ještě u Francie, Polska, Slovenska a Španělska. Z krajů byla v roce 2010 nejnavštěvovanější Praha, dále pak Karlovarský a Jihomoravský kraj.

(Zdroj: CzechTourism)