Debaty o tom, jestli mají v době internetu výstavy vůbec ještě smysl, se pravidelně vrací a nikdy nekončí. Pak ale přijdou zprávy o dalším ročníku Caravan Salonu a všichni pohřbívači výstavnictví zase mají nad čím přemýšlet. Ano, je to tak – Düsseldorf bude zase větší než loni a na možnost mít zde expozici už se téměř stojí fronty.

Konec srpna a začátek září je už léta pevně spojen s přelomem karavanové sezóny – na výstavišti v Düsseldorfu se v tuto dobu začínají prezentovat hlavní novinky na další rok, a i když pro karavanisty samotné se nic zásadního nemění, výrobci a prodejci již začínají žít v novém kalendáři.

Veletrh se letos opět rozroste a poprvé v historii se bude konat ve třinácti halách – vyhraďte si tedy na prohlídku zase o něco více času. Celý karavanový průmysl prochází velkým růstem, zájem veřejnosti je obrovský a tomu odpovídá i množství expozic. Více než 214 000 m2 obsadí přes 130 značek obytných automobilů a karavanů, prohlédnout si budete moci asi 2 100 vystavených vozidel, to vše v rozličných provedeních i cenových kategoriích. Čeká se letos velký rozmach i menších firem z evropského trhu, stejně jako mnoho nových účastníků ze severní Ameriky, východní Evropy a Asie. Vystavovatelů bude dohromady více než šest stovek.

Letošní ročník si projde velkou změnou v uspořádání segmentu doplňků a příslušenství – ten se výrazně rozšíří a poskytne tak více prostoru pro návštěvníky i odborná či obchodní jednání. Snahou je nabídnout co největší spektrum dodavatelů karavanových komponentů z celého světa. Mnohem větší důraz bude kladen i na možnost přímého nákupu doplňků na veletrhu a bohatá bude i nabídka kempů a turistických destinací.

A jaké jsou další hlavní body letošního ročníku?

Trendem jsou kompaktní modely, komfort a konektivita

Největší růst poptávky zažívá trh v segmentu kompaktních obytných vozidel. Levnější obytné vestavby, variabilní vyjímatelné přestavby osobních a užitkových vozů a levné polointegrované modely – to je hlavní hitem poslední sezóny. Největší zájem návštěvníků se proto čeká právě zde.

Vystavovatelé letos přivezou přes 2 100 exponátů.

Co se týče technologií, do popředí zájmu se dostávají čím dál více asistenční systémy vozidel, které usnadňují práci řidiči a zvyšují bezpečí posádky. Významným tématem je vývoj vnitřních materiálů, nábytku a čalounění. Velkým vývojem prochází také konektivita – síťové prvky v obytných vozech umožňují lepší komunikaci jednotlivých komponentů a jejich správu přes jeden ovladač nebo mobilní telefon – od informací o stavu nádrží, až po časování topení a obsluhu zabezpečovacího systému. Zde se čeká do budoucna mnoho inovací.

Starter World – svět karavaninku pro úplné nováčky

Projekt Starter World si hned od počátku získal u návštěvníků obrovskou oblibu. Zajímá vás karavanink, ale nemáte načteny tuny informací a ztrácíte se v technických pojmech? Zde vám bude vše servírováno jednoduše, srozumitelně a od úplných základů. Zorientujete se v oboru, ujasníte své představy a požadavky, vyzkoušíte, co vám nejvíce vyhovujea a dozvíte se, podle čeho a jak vybírat – ať již vozidlo, nebo jeho doplňky. Odborníci vám vše osobně vysvětlí a přidají i zajímavé tipy na osvědčené cestovatelské trasy, kde si vše v klidu napoprvé vyzkoušíte. Pokud nemáte chuť začínat svou pouť v hromadách katalogů a nekonečných (a jen málokdy objektivních) internetových diskusích, začnete zde.

Starter World nabízí všechny základní informace pro úplné nováčky
Program pro celou rodinu

Nepodléhejte dojmu, že Caravan Salon je jen přehlídkou automobilů zajímavou tak akorát pro tatínky. Karavanink jako rodinná aktivita – to je krédo celého veletrhu a narazíte na něj na každém kroku. Závody návštěvníků na horských či elektrických kolech, skákací hrady a trampolíny pro děti a dospívající, dětské centrum s množstvím her a pedagogickým dozorem nebo oblíbené kino s účastí mnoha významných cestovatelů a špičkovými cestopisnými filmy a dokumenty zabaví opravdu každého. Na děti pak myslí i mnoho vystavovatelů, dětskými koutky a atrakcemi je výstaviště doslova poseto.

Cestovatelský veletrh v ceně vstupenky

Pravidelně se během druhého víkendu (letos od 1. do 3. září) koná v areálu také veletrh cestovního ruchu TourNatur – ten nabízí více než pět tisíc cestovatelských destinací pro karavanisty, turisty, lyžaře, cyklisty, vodáky, vinaře i jiné způsoby trávení volného času. Téměř 280 vystavovatelů vás velmi snadno inspiruje cestovatelskými plány na mnoho let dopředu.

On-line vstupenka platí dva dny

Pokud si koupíte vstupenky přes internet, můžete na veletrh chodit dva dny po sobě. Vstupenka je nepřenosná.

Düsseldorf není jen výstaviště

Máte-li více volného času, můžete jej ve městě i okolí strávit velice zajímavě. Krásné cyklostezky podél Rýna vyzývají k atraktivním výletům na kolech. Historické centrum města je velmi krásné, nabízí několik velmi starých pivovarů a každý večer v ulicích nabízí pestrý kulturní život a příjemné venkovní zahrádky. Nedaleké údolí Neanderthal je místem nálezů pozůstatků pravěkého člověka a i cestou naleznete desítky turistických zajímavostí – o jedné z nich píšeme dále i v časopise Camping, Cars & Caravans 5/2017 (září/říjen).

V Düsseldorfu a okolí se dá strávit příjemný čas ve dne i večer.
Karavanové městečko – zamluvte si místo včas

Park okolo výstaviště se pravidelně mění v největší kemp na světě – v karavanovém centru na parkovišti P1 se ve vlastních obytných vozidlech ubytuje letos více než 65 000 návštěvníků. Severně od výstaviště je připraveno přes 3 500 parcel, mnohá z nich se základním servisem. Kempovací místo je nutné rezervovat přes webové stránky předem.

Karavanové městečko na parkovišti P1 se stává největším kempem na světě.

ZÁKLADNÍ INFORMACE PRO NÁVŠTĚVNÍKY

Termín výstavy

sobota 26. srpna – neděle 3. září
(25. srpna pouze pro média a obchodníky)
Výstava TourNatur od 1. do 3. září, v ceně vstupenky

Otevírací doba

denně 10 – 18 hodin

Ceny vstupenek

na místě / při nákupu přes internet
Denní vstupenka: 18 € /při nákupu on-line 14 € + platí dva dny
Studenti: 14 € / 10 €
Děti 6-12 let: 7 € / 6 €

Caravan Center – kemp pro karavany

Parkoviště P1
Parcela s elektřinou: 25 €
Parcela bez elektřiny: 18 €

Rezervujte na www.caravan-salon.de

Z kempu je zajištěna bezplatná kyvadlová doprava na výstaviště

Vstup se psy

Není dovolen, výstaviště není pro domácí zvířata zařízeno

Více informací, nákup vstupenek

www.caravan-salon.de