Pitztalský ledovec společně s lyžařskými středisky Rifflsee a Hochzeiger je jednou z nejrozmanitějších a nejnáročnějších lyžařských ledovcových oblastí vůbec, se sjezdovkami všech stupňů obtížnosti. Všechny tři oblasti leží vysoko nad hranicí 2.000 metrů nad mořem, což zaručuje dostatek kvalitního přírodního prašanu.

Kromě toho je možné v případě nutnosti všech 93 km sjezdovek, obsluhovaných 23 lanovkami a vleky, kompletně zasněžovat. Ani na samotném Pitztalském ledovci, který je svou polohou v nadmořské výšce 3.440 metrů nejvýše položenou lyžařskou oblastí v Rakousku, není jistota sněhu ponechána náhodě. Světovou novinkou je zasněžovací systém, umožňující ekologickou výrobu sněhu i při teplotě +4 °C. Ledovcová lyžařská sezona se tím výrazně prodlouží – od září do poloviny května. K pohodlí a potěšení návštěvníků přispívají i vysoce moderní přepravní zařízení, např. lanovka Piz Panoramabahn, příjemně vyhřívaná sedátka sedačkové lanovky, carvingové parcoury a funpark pro snowboardisty.

Hochzeiger – slunce, ticho, rodinná pohoda
Na začátku údolí Pitztal leží lyžařské středisko Hochzeiger. Absolutní ticho, sjezdovky zalité sluncem (nejdelší sjezd je dlouhý 7 km) a přívětivost k rodinám – to jsou hlavní devizy této oblasti. 9 lanovek a vleků a celkový počet 52 výborně upravených sjezdovek uspokojí však každého lyžaře. Mírné svahy Hochzeigeru prakticky bez porostu stromů lákají především rodiny, ale na své si zde přijdou i ti, kdo mají rádi náročnější výzvy i příznivci lyžování v hlubokém sněhu. Čekání na vlek stejně jako nedostatek sněhu jsou neznámými pojmy.
Hochzeiger je rodištěm i tréninkovou oblastí rakouské lyžařské hvězdy Benniho Raicha – sjezdovka u sedačkové lanovky Rotmoos nese jeho jméno. Pod horní stanicí lanovky se nachází závodní trať obřího slalomu, kde je možné si změřit vlastní čas jízdy. Kromě toho je na Hochzeigeru možné vyzkoušet i zvláštní sjezdovku s boulemi.

Lyžařské středisko Rifflsee – rozmanité terény pro každého
Rifflsee na konci údolí Pitztal je synonymem požitku s pohledem na okolní panorama třítisícovek a Pitztalský ledovec. Rozlehlá síť upravených, velmi rozmanitých  sjezdovek ve výšce 2.800 metrů n.m. je zárukou lyžařských radovánek pro milovníky carvingu, cruisery, freeridisty a pohodáře od prosince do poloviny dubna. Útulné chaty lákají k posezení a ochutnání tyrolských specialit – povinnou zastávkou je chata „Rifflesee Hütte“ nebo rustikální „Pitztaler Skihütte“ přímo při sjezdovce do údolí. Novinkou hodnou návštěvy je chata „Sunna Alm“ u horní stanice lanovky Rifflseebahn. Jde o první projekt ekologické chaty v Alpách ve výšce 2.300 metrů, která získává energii ze zemního tepla a díky solární technice. Znamená to úsporu 30 000 litrů topného oleje za rok, a to při extrémních venkovních teplotách.

Pitz Regio Skipass –  nově od zimní sezony 2009-10:
Se skipasem Pitz Regio Card je možné lyžovat ve 4 lyžařských oblastech, zahrnujících celkem 120 km sjezdovek – ledovec Pitztal, Hochzeiger, Rifflsee a Imst.

Rodinná dovolená
S počtem více než jeden milion přenocování ročně a odpovídajícím množstvím kvalitních hotelových zařízení je  údolí Pitztal jedním z nejoblíbenějších a nejvíce navštěvovaných lyžařských regionů vůbec. Důvodem je nejen jistota sněhových podmínek, ale i mimořádná vstřícnost k rodinám. Výrazem toho je např. bezplatný „Bambini-Freipass“ pro děti do 10 let a péče o děti v lyžařských školách. Celodenní opatrování se nabízí už dětem od 2 let v dětské školce a pro 3 – 4leté v „Bambini-parku“.

Pitztalské lyžařské školy jsou proslulé profesionálními vyučovacími metodami. Kromě kurzů pro děti, začátečníky a pokročilé se specializují i na kurzy profesionálního závodění. V popředí je přitom hlavně bezpečnost. Jako první na světě zavedly pitztalské lyžařské školy povinnost nosit ochrannou přilbu. Děti zde po dobu kurzu dostanou přilbu zdarma.

Běh na lyžích a další sportovní možnosti
I vyznavači běhu na lyžích najdou v Pitztalu opravdové potěšení: celkem 70 km běžeckých tras s pečetí kvality, se stopou pro bruslení i klasickou techniku. Až do pozdního jara jsou v provozu dokonale zasněžené výškové běžecké trasy na ledovci Pitztal s nezapomenutelným výhledem na 3.774 metrů vysokou Wildspitze. Na Rifflsee vede pět kilometrů dlouhá bežecká trasa kolem přírodního jezera ve výšce 2.200 m n.m. Jedinečný zážitek nabízí i Pillersattel s „Hubertusovou stopou“ a trasa „ „Fuchsmoosloipe“.

Paralelně s běžeckými trasami vedou upravené zimní stezky pro pěší turistiku. K tomu je třeba připočíst obsáhlou nabídku túr na sněžnicích i s průvodcem.

Sáňkování je vždycky velká legrace pro rodiny a skupiny. V Pitztalu najdeme sedm různých sáňkařských drah, dvě z nich s večerním osvětlením. Je to dráha ve středisku Rifflsee, vedoucí od chaty Pitztaler Skihütte, a 6 km dlouhá přírodní sáňkařská dráha Jerzens na Hochzeigeru. Ve čtvrtek je osvětlená, lanovka je proto v provozu od  19:30 do 21:00 hod. K sáňkařským radovánkám a zpět se hosté mohou bezplatně dopravit zvláštním sáňkařským autobusem. Zapůjčení sáněk za malý poplatek je všude samozřejmostí.

Ledová arena na Pitztalském ledovci ve výšce 2.800 m n.m. a 40 zamrzlých vodopádů vytváří výborné podmínky pro lezení v ledu ve všech variantách.
Další sportovní možnosti jsou například bruslení, metaná, túry s pochodněmi, jízda v saních tažených koňmi atd.

Špičkové paušální nabídky:

  • 4 noclehy v penzionu se snídaní včetně 4denního skipasu Pitz Regio Skipass od 225 € za osobu.
  • 7 noclehů v prázdninovém apartmánu včetně 6denního skipasu Pitz Ragio Skipass od 719 € za 2 dospělé a 2 děti do 10 let.

Dopravní dostupnost:
Autem: vzdálenost z Prahy cca 600 km
Doporučená trasa: Praha, Plzeň, Rozvadov, CZ/D, Regensburg, Mnichov, Garmisch-Partenkirchen, D/A, Imst, sjezd Pitztal – bez dálničních poplatků.

V celém údolí funguje bezplatné autobusové dopravní spojení, které umožňuje strávit dovolenou bez použití auta.

Další informace:
Tourismusverband Pitztal
Gottfried Ennemoser-Hilger – Geschäftsführung
Ing. Martina Dobler – Marketing – Presse
Unterdorf 18, A-6473 Wenns
Tel.: +43-5414- 86999
www.pitztal.com