Hitem je chladný vzduch

Střešní klimatizace v obytných automobilech se stávají velkou módou. Proč by ne, mnoho lidí cestuje v létě do jižních států, kde se toto zařízení určitě hodí. Nabídka na trhu je však široká – který chladí nejlépe? Do naší laboratoře jsme vzali nejprodávanější modely Dometic, Telair a Truma.

 Klimatizace_1

Pocení je minulostí, dnešní doba velí být celý den svěží. Čím dál více majitelů obytných vozů se proto odhodlává k instalaci střešní klimatizace. Jejich rozměry se přesně hodí do otvoru po malém střešním okénku o rozměru 40 x 40 centimetrů, což usnadňuje montáž. Ta je proto rychlá a cenově dostupná.

Výrobci nabízí své klimatizace v různých výkonových třídách a pro různé délky vozů My jsme do srovnávacího testu vybrali tři střešní modely pro automobily s délkou přibližně sedm metrů – jedná se o Dometic Freshjet 2200, Telair Silent 7300H a Truma Aventa Comfort. Všechna tři zařízení pracují s kompresorovou technikou, stojí od čtyřiceti do padesáti tisíc korun (u některých modelů se ceny u různých prodejců dosti liší) a mají chladící výkon od 2 100 do 2 400 W.

Klimatizace_2

Abychom mohli zajistit co nejlepší srovnávací podmínky, pověřili jsme provedením zkoušek nezávislý zkušební institut EDAD ve Fuldě. V klimatizační komoře těchto specialistů na provádění technických zkoušek a s tím související vývoj vozidel se musela všechna tři zařízení podrobit klimatickým podmínkám, které simulovaly oblíbené přímořské letovisko Terst. Tam panují v létě teploty až 35 °C při relativní vlhkosti vzduchu 55 %. Všechna zařízení byla instalována nad sedací sestavou ve voze Bürstner Nexxo T 690 Fiftyfive.

K tomuto testu jsme udělali ještě jeden doplňující – v klimatizační komoře jsme srovnávali výkonnost kompresorové klimatizace Truma Aventa Comfort s výparníkovým modelem Ebercool Holiday 3 od výrobce Ebespächer. Vyzkoušíme tedy přesně, zda jsou tyto systémy rovnocenné. Informace a výsledky těchto zajímavých testů naleznete na dalších stránkách.

Klimatizace_3

Co však jsou parametry, které vystihují kvalitní klimatizaci? Je to jen vysoký chladící výkon? Výrobci osobních automobilů investují mnoho času a peněz do vývoje kvalitních klimatizací pro luxusní vozy, které se svými šesti až osmi kilowatty špičkového výkonu dokážou během několika málo minut upravit klima malého prostoru v osobním automobilu na velmi příjemné prostředí. Jejich úkolem je tedy co nejrychleji snížit teplotu a přitom zbavit vzduch vlhkosti, na řidiče však nesmí jít přímo ledový vzduch. Za jakých podmínek se totiž člověk cítí skutečně dobře, to vidíte na přiloženém grafu dále v článku.

Pokračování testu si můžete přečíst ve vydání časopisu Camping, Cars & Caravans 4/2015 (červenec/srpen).
ELEKTRONICKÁ VERZE
TIŠTĚNÉ PŘEDPLATNÉ