Z karavanových srazů a výjezdů, ze stránek našeho časopisu nebo z výstav, kde pomáhají s tvorbou doprovodného programu a poutavých technických přednášek. Pokud jezdíte s karavanem, s těmito tvářemi jste se už pravděpodobně setkali. Představujeme Tomáše a Zdeňka Brabcovy z firmy KaravanyPRO.

Karavanypro1

Na návštěvu do moravské Bedihošti u Prostějova přijíždím jedno všední dopoledne a v dílně panuje čilý ruch. Zdeněk Brabec zrovna na zcela novém obytném autě dokončuje instalaci solárních panelů, a tak mě vítá jeho syn Tomáš, který zrovna vyřizuje komunikaci se zákazníky. Opodál jiní zaměstnanci rozebírají na větší rekonstrukci ojeté Carthago a jiný starší karavan čeká na opravu chladničky. „Práce máme docela hodně, aktuálně si plánujeme termíny tak na měsíc a půl dopředu,“ říká na úvod Tomáš Brabec.

Karavanypro2
Tomáš a Zdeněk Brabcovi před firemní dílnou v Bedihošti

K opravám obytných vozidel se dostali spíše neplánovaně, když si koupili jedno pro své soukromé využití. „Začali jsme jezdit na srazy karavanistů a protože jsme docela rozuměli televizím a podobné elektronice, občas jsme někomu pomohli něco zprovoznit nebo naladit. Pak toho začalo přibývat a nakonec jsme některé srazy celé strávili prací,“ říká Tomáš. Pak se s otcem Zdeňkem dohodli, že by bylo možné na tom postavit živnost. „Udělali jsme si pojízdnou dílnu a jezdili za zákazníky až domů, to byla u nás úplně nová služba.“ Teď už ale mají práce tolik, že k zákazníkům vyjíždí spíše výjimečně. Firma má v současnosti dvě dílny – jednu v Praze, kde přes týden působí hlavně Tomáš, a druhou v moravské Bedihošti. Zákazníci z Čech i Moravy to tak mají blízko.

Karavanypro3
Zdeněk Brabec při montáží solárního panelu na nový obytný vůz

 „Začínali jsme především s instalací multimédií a podobné elektroniky. Pak se přidaly solární panely, satelity, boostery a veškeré součásti palubní elektrické sítě. Teď už děláme i markýzy, vzduchové pérování nebo například ochranné nástřiky podvozku proti korozi,“ vypočítává možnosti firmy Zděnek Brabec. Servis se věnuje také plynovým a vodním rozvodům, opravám ledniček a topení, montáži přípojek, moverů pro karavany, zabezpečovacím systémům, detektorům plynů, instalaci couvacích kamer, palivových článků a mnoha dalším souvisejícím činnostem. „Poslední dobou nám přibývá i velkých celkových oprav, například havarovaných nebo zatečených karavanů, údržba ojetých vozů a podobně.“

Karavanypro4
Firma začínala s instalací multimédií a elektronických doplňků

 Doplňkem servisu je i internetový obchod s výše zmíněným vybavením pro karavanisty. „Lidé se na nás obrací, protože ví, že sami aktivně jezdíme s obytným autem a máme mnoho praktických zkušeností, což je doufám znát i na našich přednáškách, kde se snažíme karavanistům tyto informace a rady ze života na cestách předat,“ dodává na závěr Tomáš Brabec.

Praktické přednášky Tomáše Brabce na témata zimního karavaninku, energetické nezávislosti na cestách, satelitního příjmu TV a další se uskuteční na veletrhu Caravaning Brno ve dnech 5. – 8. listopadu.