Obytný prostor navíc

Potkat obytný automobil nebo karavan bez markýzy není nic snadného. Snad každý karavanista již ocenil přínosy tohoto doplňku, který nabízí mnoho výhod, ale také dost starostí. Otestovali jsme současnou nabídku na trhu i systémy k ukotvení markýz.

Markyzy2015_1

V horkých letních dnech poskytují příjemný stín, v horším počasí zase chrání před větrem a deštěm. Markýzy tvoří nejprodávanější příslušenství pro obytná vozidla a podle informací, které máme přímo z firmy Dometic, má markýzu již téměř 80 % všech vozidel namontovanou hned z výroby nebo u prodejce před předáním zákazníkovi. Jen málokterý karavanista si odepře tento komfortní doplněk, který přitom není lehký, levný ani bezstarostný.

Jak je široká nabídka modelů na trhu, tak jsou pestré i nároky spotřebitelů na ně – markýza má být tak velká, jak jen je to možné, ale přitom musí vážit co nejméně. Je to pochopitelné, těžké příslušenství snižuje už tak nízké limity pro naložení jiných zavazadel a cestovních potřeb. Také z čistě technického hlediska není příliš výhodné, že se těžká markýza montuje nahoru, kde zatěžuje jednu stranu, výrazně zvyšuje těžiště vozu a ovlivňuje jízdní vlastnosti.

Markyzy2015_2
V článku se dočtete také to, jak správně markýzu ukotvit proti větru.

Pro zákazníky je dobrou zprávou, že výběr markýz je ohromný. Na trhu sice vládnou tři nejznámější a největší výrobci – Dometic, Fiamma a Thule, ovšem všichni mají bohatou škálu modelů. Přitom již typ automobilu rozhoduje o tom, zda je pro něj vhodná nástěnná nebo střešní markýza. Nutno ale dodat, že jen zřídka má zákazník možnost volby. Nástěnná markýza se může namontovat jen v případě, že je na hladké stěně vozu k dispozici přibližně 30 centimetrů místa nad vstupními dveřmi, vysvětluje nám Steffen Gross z Dometicu. Přitom ale platí, že nesmí být překročena maximální povolená šířka vozidla 2,50 metru.

Markyzy2015_3
Součástí článku je fotografický návod, jak si svépomocí vyměnit potrhanou nebo starou látku markýzy.

Střešní markýzy se často montují na obytné vestavby, dodávky, nebo tam, kde výška dveří nástavby znemožňuje montáž nástěnné markýzy. Střešní markýzy zvyšují celkovou výšku vozu, což zase omezuje průjezdnou výšku a také náklady na jízdu, protože zvyšují odpor vozu a tím i spotřebu. Kromě toho se střešní markýzy musí dělit o již tak málo místa na střeše se satelitní anténou, solárními panely a střešními průduchy.

Pokud ale jako majitelé obytného vozu pomineme způsob montáže, máme v mnoha ostatních parametrech volný výběr – provedení krytu i vlastní látky markýzy jsou u všech výrobců k dispozici v nejrůznějších barvách, dodavatelé nabízejí téměř každý možný model v různých délkách a různých možnostech vytažení do šířky.

Pokračování článku si můžete přečíst ve vydání časopisu Camping, Cars & Caravans 5/2015 (září/říjen).
ELEKTRONICKÁ VERZE
TIŠTĚNÉ PŘEDPLATNÉ