V pátek 30. srpna začíná novinářským a odborným dnem tentokrát již 52. ročník největšího karavanistického veletrhu světa – Caravan Salonu v Düsseldorfu. Letošní rok je zároveň menším jubileem, neboť Düsseldorf tento veletrh letos hostí již přesně 20 let. Loňský ročník výstavy navštívilo 165 tisíc lidí.

Město se každoročně na konci letních prázdnin stává nepřekonatelnou Mekkou karavanistů toužících po spatření novinek, ať již jsou to obytná auta, karavany, kempinkové vybavení či nabídky a informace k cestování samotnému. Desetidenní akce, konající se letos v termínu od 30. srpna do 8. září, nabídne neskutečných 570 vystavovatelů, kteří zde budou prezentovat sto dvacet značek obytných vozidel a karavanů. Návštěvníci si budou moci prohlédnout těžko představitelných 1 800 vystavených vozidel. Od těch nejmenších a nejlevnějších až po luxusní speciály.

Caravan Salon je místem, kde se nejlépe projevují každoroční trendy v karavaninku. Letos by měly být nejvíce zastoupeny obytné vozy vhodné ke každodennímu použití – kompaktní, lehké, bezpečné, obratné, snadno ovladatelné a s přijatelnou spotřebou paliva. Právě takové modely jsou totiž nyní u evropských zákazníků nejoblíbenější. Pořadatelé výstavy již léta hrdě prohlašují, že je zde zastoupen „celý trh s karavany“, což při pohledu na počet vystavovatelů a exponátů není příliš daleko od pravdy. Své si tu najde opravdu každý.

Nejsou to však jen vozidla, proč je výstava natolik úspěšná a oblíbená. Roli hraje i obrovská nabídka doplňků, technického vybavení, příslušenství pro vozidla i kempování, stanů, náhradních dílů či mobilních domů. Velké zastoupení zde mají neposlední řadě také vydavatelé cestovní literatury a map, cestovní kanceláře, asociace kempů, cestovní pojištění, asistenční karty, cestovní aplikace a mnoho dalších podobných témat.

Obytné automobily a karavany letos obsadí plných sedm hal, jedna hala bude patřit průmyslovým dodavatelům a jedna hala zmíněným vystavovatelům z oblasti cestovního ruchu.Na venkovní ploše budou vystaveny mobilní domy, bude zde však probíhat také bohatý doprovodný program. Začátečníci si například budou moci vyzkoušet řízení obytného automobilu i soupravy s karavanem. Příznivce dobrodružných expedic pak potěší výstava terénních vozů s kempinkovými přestavbami a cestovatelské vybavení do náročných podmínek.

V Düsseldorfu se již tradičně myslí také na děti a na to, že karavanink není aktivitou jen pro muže, ale pro celou rodinu. Velké množství zábavních programů pro ženy i děti, kino s cestovatelskými filmy a přednáškami, sportovní venkovní kemp s dozorem, dětské hry a další aktivity spolehlivě zabaví i mladší a méně technicky orientované návštěvníky.

Pro příchozí z větší dálky je připraveno oblíbené karavanové městečko, ve kterém se během akce vystřídá kolem třiceti tisíc návštěvníků. Kemp s dvěma tisíci parcel leží severně od výstaviště a má pravidelnou autobusovou linku na výstavu a zpět.

Veletrh je otevřen denně od 10 do 18 hodin, jednodenní vstupenka vyjde na 13 eur (dvoudenní na 20 eur). Děti a studenti zaplatí 9 eur, děti do dvanácti let pak 5 eur.

Bližší informace, mapu příjezdu a areálu, ceny vstupenek apod. najdete na www.caravan-salon.de.

O víkendu 6. – 8. září se uskuteční také pravidelná výstava TourNatur určená všem příznivcům turistiky, hor a outdoorových aktivit. Nabídka ubytování, turistických a cyklistických tras a tipů, prezentace vybavení a oblečení pro pobyt v přírodě se setkává s čím dál větší oblibou a je pro mnoho návštěvníků stejně důležitá jako samotný Caravan Salon. Další informace o veletrhu najdete na www.tournatur.com.