Nečekanou zprávu dostali karavanisté chystající se na společný výjezd pod hlavičkou Caravan24.cz s nocováním u výstaviště v Praze-Letňanech při příležitosti letošní výstavy For Caravan. Nocování pro karavanisty bylo ze strany pořadatelů výstavy i přes předchozí příslib zrušeno a zakázáno. Dlouho dopředu plánovaný a již několik let velmi oblíbený výjezd s velkým množstvím zúčastněných karavanistů, se tak ruší.

Redakci Camping, Cars & Caravans se již podařilo získat první oficiální vyjádření pořadatelů výstavy, které si můžete přečíst níže (do příštího vydání časopisu chystáme k tématu rozhovor s pořadateli). Přestože parkování pro karavany nebylo u výstaviště nikdy oficiálně povoleno, a spíše se tolerovalo, považujeme celou situaci za mimořádně nešťastnou a vrhající špatné světlo na slibně se vyvíjející a dobře obsazený jarní veletrh. Karavanová městečka a podpora karavanistů, kteří na výstavu přijedou vlastními obytnými vozidly, jsou nejen na podobných akcích v zahraničí, ale například i na českém podzimním veletrhu Caravaning Brno, zcela běžnou a velmi podstatnou součástí a mělo by být prioritou pořadatelů je s předstihem zajistit.

Názor jednoho z karavanistů „Na výstavu karavanů pořádanou subjektem, který karavanistům a karavaningu nefandí, z principu nepojedu. je za této situace pochopitelný, a rozhodně ne ojedinělý. Lze se tak jen domnívat, jaký dopad na návštěvnost karavanistů bude toto rozhodnutí mít.

Oficiální vyjádření pořadatelů výstavy:

Vážení vystavovatelé, vážení návštěvníci,

rádi bychom reagovali na četné dotazy na možnost nočního parkování obytných vozů na parkovací ploše veletržního areálu PVA EXPO Praha během veletrhu FOR CARAVAN.

Běžné parkování návštěvníků i vystavovatelů zajišťujeme na přilehlé pronajaté ploše. Bohužel významná část plochy je na území chráněné krajiny NPP letiště Letňany, kde je parkování možné pouze na základě výjimky udělené CHKO. Takové povolení jsme však v letošním roce nezískali. Hlavní příčinou je vznik občanského sdružení, které se stalo účastníkem řízení a zabránilo vydání kladného stanoviska. Ocitli jsme se v situaci, kdy máme omezenu parkovací plochu a musíme preferovat potřeby vystavovatelů a návštěvníků všech souběžně probíhajících veletrhů FOR CARAVAN, FOR BIKES a FOR OUTDOOR. Z těchto důvodů nemůžeme noční parkování tolerovat.

Je nám velice líto, že nemůžeme vyjít vstříc těm z vás, kteří by rádi využili parkovací plochy nejen k dennímu parkování, ale i k přespání ve svých obytných vozech a setkání s přáteli. Abychom vám mohli nabídnout přijatelnou alternativu, kontaktovali jsme několik dostupných kempů v okolí, kde jistě najdete větší komfort pro svoje ubytování a setkání.

Ještě jednou se omlouváme a věříme, že návštěva našich veletrhů vám vše vynahradí.

Děkujeme za pochopení.  Pro příští roky snad bude situace příznivější.