Časy, kdy jsme schovávali panely od autorádií, před případnými zloději, jsou již z větší části pryč. Není po nich totiž poptávka a dají se sehnat za výhodnou cenu. Na jaké příslušenství nebo součásti vozu by si tedy řidiči měli dávat pozor?

Začneme-li výčet exteriéru, pak na prvním místě jsou elektrony, navíc v podzimním a zimním období obuté do nových zimních gum. Jednou z možnosti jak krádeži předejít je nazouvání na zimu plechových ráfků s plášti, což ovšem není estetické. Zbývá tedy možnost zakoupení některých atypických vzorů nebo druhů se „zámkem“ matice kol. Na ty pak běžný zloděj nemá klíč a není schopen je odmontovat.

Artiklem číslo dvě je krádež vnější součástí katalyzátoru. Zloději odmontují či odřežou prostřední část výfuku i s katalyzátorem plným drahých kovů. Ty pak prodají a vydělají až tisíce korun.

Uvnitř vozu jsou v současnosti nejvíce kradeny dvě položky – čelní airbagy řidiče a navigace. Pokud jde o první položku (zloději podle policie po rozbití okénka stačí asi půl minuty na ukradení), pak ji paradoxně nejlépe ochrání stará známá zamykací tyč na volant. Ta překryje střed volantu.

Pokud jde o navigace, které jsou pevně zabudovány, není jiné běžné ochrany, než její usazení tak, aby byla překryta zaslepující roletkou, či dvířky, tak aby nebyla na první pohled vidět. Zloději většinou nemají mnoho času a volí snadnější cíl před náročnějším. Druhou možností, a asi velmi vhodnou, je přenosná navigace, kterou samozřejmě nenecháváme po vypnutí ve voze, protože podle držáku zloději pochopí, že ji používáte.

(zdroj: www.autostylonline.cz)