Ze všech turistických cílů České republiky byla mezi návštěvníky i v roce 2010 nejvíce oblíbená Zoologická zahrada Praha. Celkem se sem přišlo podívat 1,2 milionu návštěvníků. Na hradech a zámcích turistů nepatrně ubylo, naopak více návštěvníků přivítaly technické památky.

Oproti roku 2009 se mezi první pětku nejvíce navštěvovaných turistických atraktivit zařadilo hned za Pražský hrad a Aquapalace Praha také Židovské muzeum v Praze. Žebříček pěti nejnavštěvovanějších uzavřelo Národní muzeum.

„V roce 2010 byl počet návštěvníků přibližně stejný jako v roce 2009. V letošním roce máme mnohem optimističtější zprávy. Vlivem nepříliš letního počasí a díky vysokému počtu příjezdů zahraničních turistů očekáváme na řadě turistických cílů návštěvnost blížící se rekordu,“ okomentoval statistiky generální ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

Nejvíce návštěvníků přibylo v loňském roce v zábavním parku Aquapalace Praha v Čestlicích. V roce 2010 se tu vykoupalo celkem 805 tisíc návštěvníků, tedy asi o 45 tisíc hostů více než v roce 2009.

V kategorii nejnavštěvovanější hrady a zámky byl po Pražském hradu stejně jako loni nejvíce úspěšný zámek Lednice s 325 tisíci návštěvníky. V kategorii technická památka byla mezi turisty neoblíbenější Petřínská rozhledna. Navštívilo ji 354 tisíc hostů, tedy o 30 tisíc více než v předchozím roce.

Z přírodních památek navštěvovali turisté nejvíce Punkevní jeskyně a Macochu. V kategorii ZOO byla největším skokanem ZOO Plzeň, když oproti roku 2009 přeskočila Zoologickou zahradu ve Dvoře Králové a Zoologickou zahradu Zlín.