Česká televize uvedla ve středu 14. července v pořadu Události v regionech na ČT 1 reportáž o situaci některých českých kempů v jejich hlavní sezóně. A podívaná to nebyla příliš radostná.

Podle ČT letošní prázdninová sezóna kempům příliš nepřeje a mnoho z nich je poloprázdných. Na vině je přitom částečně špatné počasí, ale také horší finanční situace Čechů, nebo naopak jejich dovolené v zahraničí. Provozovatelé kempů se s nadějí dívají na druhou polovinu léta, kdy by snad situace mohla být lepší. Očekává se více dovolených a také celozávodní dovolené ve velkých firmách. I zde ale bude záležet především na počasí.

Bohumil Starý, provozovatel autokempu Konopáč, k tomu uvedl, že v takových případech ubývají nejvíce stanaři.  Obsazenost kempu v těchto dnech je pouze čtvrtinová, mezi hosty převládají dlouholetí zákazníci a lidé, kteří přijeli na doporučení známých.

Problémem kempů je, že kvůli nutnosti udržovat nízké ceny nemají příliš mnoho prostředků na větší investice do nového vybavení a oprav. Zákazníci jsou přitom čím dál náročnější, připlácet si ale v kempech nechtějí.  „Neznám kemp, který by si mohl dovolit investovat do nového vybavení z vlastních prostředků,“ uvedl Starý. I přes nárůst cen energií zatím většina kempů příliš nezdražuje, některé drží stejné ceny již čtvrtým rokem.

Rozpočet některých kempů vylepšují alespoň organizované akce – karavanové srazy, setkání majitelů historických automobilů a podobné velké skupiny návštěvníků.

Některé kempy naopak doslova bojují o přežití – patří mezi ně například kempy na břehu Jesenické přehrady, které jsou téměř prázdné. Podle provozovatelů je na vině i drahý benzín a celkové zdražování  u nás, kvůli kterému se České republice vyhýbají zahraniční turisté, směřující do levnějších zemí na východě. Krize u chebských přehrad by ale podle provozovatelů kempů měla do dvou let skončit.

Celou reportáž na stránkách Čeké televize si můžete pustit  >>> ZDE <<< , příspěvek začíná v čase 12:00 min.

Internetový katalog ověřených kempů v ČR a SR najdete na www.katalog-kempu.cz.

(Zdroj: Česká televize)