Mobilní skupina pražských celníků si v pondělí 9. května na dálnici D1 vytipovala ke kontrole obytný vůz Fiat Ducato s polskou registrační značkou. V něm cestovali čtyři Poláci, řídil další občan z Lotyšska.

Řidič celníkům uvedl, že všichni cestují z dovolené z Chorvatska zpět do Polska a nikdo z nich neveze cigarety ani alkohol. Vzhledem k různým indiciím, kdy cestující například neměli zavazadla odpovídající délce a místu pobytu, provedli celníci důkladnou kontrolu vnitřních prostor obytného vozidla.

Podezření celníků na nelegální přepravu zboží se záhy potvrdilo, vozidlo bylo plné cigaret. Krabičky cigaret byly ukryty v postelích a různých dutinách obytné části vozu. Celkem celníci nalezli 292 440 kusů cigaret (1 462 kartonů) Imperila Classic značených tabákovými nálepkami Republiky Bosna a Hercegovina. Daňový únik byl prozatím vyčíslen na 856 089,- Kč. Cigarety i vozidlo celníci zajistili. Řidič byl vzat do vazby a je stíhán pro podezření ze spáchání trestného činu „Zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby“, za který mu hrozí až 10 roků odnětí svobody. Šetření dále pokračuje.

(Foto: Celní správa)